I dagarna har vi delat ut boken "Huskurage-från oro till omtanke" till samtliga våra hushåll. Det gör vi för att vi bryr oss om människorna som bor hos oss. Ett hem ska vara en trygg plats för alla som bor där, men så är inte alltid fallet.
Med boken vill författarna belysa problemet med våld i hemmet och samtidigt ge verktyg till omgivningen, så att det blir lättare att agera och ingripa. Våld mot närstående drabbar såväl kvinnor som män och barn, och det drabbar hetero-, homo-, bi- och transpersoner. Dock är det flest kvinnor som utsätts för fysiskt, sexuellt och dödligt våld. År 2018 dödades 22 kvinnor i sitt hem, av sin man eller ex-partner.
Våldet drabbar även barn som lever i hem där de tvingas bevittna våld eller själva blir utsatta för våld. Enligt Rädda Barnen lever i Sverige 200 000 barn med våld i hemmet. Det motsvarar var tionde barn.
Om du är orolig för att en granne far illa kan du agera så här:
- Ring på hos grannen. Vid behov - hämta hjälp! Fler grannar kan bidra till att skapa mer trygghet.
- Ring alltid Polisen på 112 vid hotfulla och akuta situationer. Du kan vara anonym.
- Om du känner allvarlig oro för att ett barn far illa - kontakta Socialtjänsten i kommunen och gör en orosanmälan.
Boken finns att ladda ner på flera språk här
Läs mer om Huskurage
Om du själv är utsatt för våld eller övergrepp i hemmet kan du söka hjälp här:
Du som är under 18 år kan ringa till BRIS (Barnens rätt i samhället) och prata med en kurator om det du funderar på eller det du behöver hjälp med. Deras telefon är öppen 9-12 och 14-21 måndag-fredag, samt 14-21 under lördag-söndag. Du kan också skicka mejl från deras hemsida.
BRIS tel: 116 111
Kvinnofridslinjen är en jourtelefon som är bemannand dygnet runt och drivs av Nationellt centrum för kvinnofrid. Samtalet är kostnadsfritt, helt anonymt och syns inte på telefonräkningen.Även vänner och närstående är välkomna att ringa.
Kvinnofridslinjen tel: 020-50 50 50
Om du är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck eller har frågor som rör det kan du hitta mycket information om var du kan vända dig i olika situationer på webbsidan Hedersförtryck.se
På Eslövs Kommuns hemsida kan du läsa mer om vilken hjälp du kan få genom kommunen.